Sayfalar

8 Ağustos 2013 Perşembe

Kitre-Pamuk Çalışması

Kitre pamuk çalışması; bebeğin yaş cinsiyet, karekteristik özelliğinin, ölçü ve oranlarına uygun olarak yapılır. Çok ince pamuk tabakaları, çalışılacak yüzey kitre ile ıslatılarak, el ve pens yardımıyla yapılır.

Yüz Çalışma:

Hazırlanan kitre, şekil verilmiş olan çorap kaplı yüze sürülür. Çok ince alınan tü şeklindeki pamuk tabakalarıyla çorap yüzey kaplanır.

Alın çalışma:

Alın üzerine alın yuvarlaklığı elde edilene kadar kat kat ince pamuk yerleştirilir. Bütün bu pamukların birbirine değmemesine ve arada hava boşluğu kalmamasına dikkat edilir.

Burun Çalışma:

Burun üzerine su damlası biçiminde, yandan bakıldığı zaman burun şeklini almış bir parça pamuk hazırlanır. Alınan burun ölçüsü üzerine burun şekli verilerek kitre yardımı ile yerleştirilir. Burun kanatları, burun deliği iğne yardımı ile şekillendirilir.

Yanak çalışma:

Yanaklar için mercimek büyüklüğünde ortası şişkin kenarlara doğru incelen, pamuktan yuvarlak şekiller hazırlanır. Göz kuyruğu, kulak ucu ve ağız kenarlarına gelen üçgenin ortasına yerleştirilir. Kenarlarındaki seviye farkı iğne yardımı ile iyice giderilir.

Göz çalışma:

Gözün yerleştirileceği kısım çukur şeklinde iyice belirginleştirilir. Göz kapağına gelecek kısım ince pamukla hafifçe bombeleştirilir. İğne yardımı ile gözün şekli verilir. İstenirse göz yerine isabet eden kitreli yumuşak pamuğa iğne yardımı ile göz kapağı şekli verilir. Verilen ölçülerdeki folklorik yapma bebeğin göz büyüklüğü göz pınarından göz kuyruğuna kadar olan kısım 1.2 cm; üst ve alt kapak arasında kalan gözün en geniş yeri takriben 4 mm. kadardır.


Üst, Alt Çene Ve Dudak Çalışma:

Üst ve alt çene yapımına geçmeden önce iğne iplik yardımıyla daha önce çukurlaştırılan ağız yeri iğne ile iyice barizleştirilir. İğne ile çenenin sivriliği tekrar kontrol edilir.1.2 cm boyunda en geniş yeri 4 mm lik arpa şehriye biçiminde, ortası şişkin kenarları sıfırda biten bir pamuk parçası hazırlanır. Ağız çukurundan burun deliklerine kadar olan ölçünün iki katı kadar ince zar gibi 1.5 cm eninde kitreli pamuk örtünün tam ortasına yerleştirilir. Düzgün bir şekilde ikiye katlanır. Açık kısımdaki a şekline gelen yer parmak arasında hafifçe ezilir. Yanlar birbirinden 1 mm kaydırılarak üst üste kapatılır. Kitre yardımı ile yapıştırılır. Tam ortasından, şişkin iç pamuğa kadar çıtlatılır. Hafifçe aralanır. Kesilen yer, burun direğine gelecek şekilde kitre yardımıyla yerleştirilir. Etrafında seviye farkı olmayacak şekilde iğne ile hafifçe bastırılarak yedirilir. Dudağın şişkin görüntüsü verilir. Dudağın uçları, göz pınarlarının aşağı doğru dikey inerek kesiştiği noktaya kadar olan kısımda son erecek şekilde belirtilir. Yanağa rastlayan pamuklar iğne yardımıyla hafifçe bastırılarak yedirilir.


Alt dudağa geçmeden önce çene üzerine mercimekten daha büyük, kenarları son derece yassı kitreli pamuk parçası hazırlanır. Mercimeğin kenarı çenenin en alt noktasına gelecek şekilde kitre yardımıyla yerleştirilir. Alt dudak için, üst dudakta hazırlanan arpa pamuk şekli hazırlanırÇeneye doğru gelecek kısım hafifçe ezilir. Üst çenedeki işlem basamaklarında olduğu gibi 1.5 cm genişliğinde, 3 cm uzunluğunda kitre yardımı ile iyice inceltilmiş zar gibi pamuk örtü hazırlanır. Hazırlanan arpa şeklindeki pamuk üst dudakta olduğu gibi yukarıda hazırlanan örtünün ortasına yerleştirilir. Üst dudakta yapılan çıtlatma alt dudakta yapılmadan ikiye bükülen pamuk örtüye elle şekil verilir. Alt dudağa paralel ve bitişik bir şekilde çeneye konan mercimeğin üzerine örtmesine dikkat edilerek yerleştirilir.



Yüzün yandan görünüşü üst dudak çıkıntısı, iki dudak arasında kalan aralık, alt dudak çıkıntısı, çene girintisi, çene çıkıntısı, çene altı ve gıdık kısımları baş yana döndürülerek pens ve iğne ile kitre sürerek, yüzün ön görünüşünü bozmayacak şekilde şekillendirilir.

Kulak Çalışma:
 
Başın arka bölümü, hava boşluğu kalmamasına dikkat edilerek kitreli pamukla başın arka formu verilerek doldurulur. Başa yerleştirilecek pamuk parçaları önceden, küçük ve ince parçalar halinde hazırlanmalıdır. Başın arka tarafı boyun ve omuzlara kadar, verilen şekle uygun olarak tamamlanır.



Yüzün ön tarafından gıdık bitimine kadar olan yer, muntazamca boyun inceliği ölçüsünde kitreli pamukla sarılır. Kulak yeri şekildeki gibi belirlenen ölçülerde belirlenir. Yaklaşık 8 mm’lik ölçü üzerine kitre pamukla iki adet kulak şekli hazırlanır. Dışa doğru kepçesi hafifçe bombeleştirilir. Pens ve iğne yardımı ile görünen detayları verilir. Kulak memesi hafif yuvarlanarak, başa tutturulacağı yere doğru şekillendirilir. Simetrisine dikkat edilerek pens ile hafifçe bastırılarakkulak noktasında meydana getirilen çukurunetrafına kitre yardımı ile yapıştırılır.

İçerik, Milli Eğitim Bakanlığı'nca MEGEP kapsamında hazırlanmış olan modüllerden alınmıştır.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KİTRE BEBEK İÇİN SAÇ HAZIRLAMA

Ankara Olgunlaşma Enstitüsü'nün Elif Bebek atölyesinden bir örnek Saç için en iyi orijinal hammadde uzun lifli tiftik veya yündür...