Sayfalar

8 Ağustos 2013 Perşembe

KİTRE BEBEĞİ BOYAMA



Astar Tutkalı Hazırlama:




Cam bir kap içine bir kahve fincanı formika zamkı konulur. İçerisine 1/3 ölçüsünde su ilave edilir. Köpürtülmeden yavaşca karıştırılır. Astar tutkal bebeğin kitre pamukla çalışlmış kısımlarına kalın fırça ile bir defada sürülür. Hava kabarcıkları üflenerek yok edilir. İğne ile burun delikleri açılır. Parmak aralarında ve kulaklarda biriken fazla zamk varsa fırça ile alınır. Sürülen zamkın her tarafta aynı şekilde dağılması düşünülerek, bebek sırt üstü kurumaya bırakılır.

Ten Boyası Hazırlama:

Cam bir kap içine eşit miktarlarda kahverengi, sarı, kırmızı, beyaz guaj boya karıştırılarak, koyu soğan kabuğu rengi elde edilir. İçerisine 3 kahve fincanı formika zamkı ve 1 kahve fincanı su katılarak karıştırılır. Elde edilen bu karışımın rengi ise açık soğan kabuğu rengidir.

Formika zamkıyla hazırlanan boyalarda istenilen rengin 2-3 ton açığı hazırlanır. Çünkü zamk kurudukça renk koyulaşacaktır. boyayı sürmeden once bebeğin görünmeyen bir yerinde deneyip kuruması beklenmeli, ondan sonra karar verilmelidir. Astar boyası kurumuş olan bebek hareketlendirildikten sonra, ten boyası kalın fırça ile bir defada bebeğin yüzüne hava kabarcıklarına meydan vermeden sürülür. Başı arkası boşlukta bırakılacak şekilde yere yatırılır. Fırça ile başın arka kısmı, ense, omuzlar ve göğüs boyanır. Boyama yapılırken yüzeyde fırça izi kalmamalıdır. Burun delikleri iğne ile açılır. Eller ve ayaklarda yine aynı şekilde fırça izi bırakmadan boyanır. Parmak aralarındaki fazlalıklar fırça ile alınır. Oda sıcaklığıda kurumaya bırakılır.

 Makyaj yapma:

 


Göz, kaş, kirpik, burun ve ağzı boyamak için gerekli boya karışımları hazırlanır. Kurşun kalemle, yüzün tam ortasına dikey kesik çizgi çizilir. Daha once belirlenen göz yerlerine bebeğin gözleri çizilir. Gözün alt kısmı hafif kavisli olacak şekilde çizilir. Göz pınarlarından başlayarak gittikçe kalınlaşan çizgiyle üst göz kapağı çizilir. Göz bebekleri, simetrik olarak göz oranlarına uygun ölçüde çizilir. Kaşlar alın bitimiyle gözler arasındaki mesafenin 1/4’ü ölçüsüne denk gelir. Kaşlar göz pınarına başladığı yerden itibaren göze parallel gelecek şekilde göz kuyruğuna doğru kurşun kalemle çizilir. Burun şekli belli olduğu için ayrıca çizmeye gerek yoktur. Dudaklar göz pınarlarından yere dikey olarak inen çizgilerin arası yüze orantılı bir incelikte dudak olarak çizilir.


Gözleri boyamak için 0-1 numaralı fırçalar kullanılır. Gözlerin içi beyaz sulu boya ile tamamen doldurulur. Boyama sırasında beyaz boyanın göz çizgisinin dışına taşmamasına dikkat edilir. Palet üzerinde 3 ton kahverengi hazırlanarak en açığı ile göz pınarı ve göz kuyruğunun şekli verilerek göz etrafı inece bir çizgi şeklinde boyanır. Açık ton kahverengi ile göz üzerindeki kapak çizgisi çizilir. Kapak çizgisi çizilirken çizginin göz pınarından itibaren ince olarak ve göz kuyruğuna doğru hafifçe kalınlaşacak şekilde çizilir. 2. ton kahverengi ile veya mavi, yeşil vb… renkler ile boyanır. Gözün tam ortasına siyah bir nokta konularak göz bebeği meydana getirilir. Göz bebeğinin çevresine 1 mm inceliğinde siyah boya ile kontur çekilir. 3. ton kahverengi ile kirpikler çizgilerle kuvvetlendirilir. Göz kuyruğuna doğru birkaç siyah çizgi çizilir. Böylece kirpik tarama işlemi yapılır. Alt göz kapağına alt kirpikler boyanır.

Burun deliklerini belirtmek için açık kahverengi boya kullanılır. Bu boya ile burun deliklerine nokta konulur. Dudağın boyanmasına dudak çizgisi yapıldıktan sonra geçilir. Kırmızı, kahverengi boya ile doğal dudak rengi hazırlanır. Hazırlanan dudak renginin bir kısmını siyah veya kahverengi boya ile 2 ton koyulaştırılır. Koyu ton boya ile üst dudak boyanır. Açık tondaki boya ile alt dudak boyanır alt ve üst dudağı irbirinden ayıran çizgi için koyu dudak rengine kahverengi katılır. İnce bir çizgi ile dudağın ortasına çizilir. Alın ve yanaklar şakaklara doğru ten rengine uygun pembe boya ile hafifçe renklendirilir.

Aşağıda Ankara Olgunlaşma Enstitüsünün Elif Bebek atölyesinden bir örnekler yer almaktadır.





 İçerik, Milli Eğitim Bakanlığı'nca MEGEP kapsamında hazırlanmış olan modüllerden alınmıştır.

1 yorum:

  1. Ayrıntılı bilgileriniz için çok teşekkürler. Bilgilerinizi izleyerek yapmaya çalışıcam ,emeginize saglık tekrar çok teşekkürler.

    YanıtlaSil

KİTRE BEBEK İÇİN SAÇ HAZIRLAMA

Ankara Olgunlaşma Enstitüsü'nün Elif Bebek atölyesinden bir örnek Saç için en iyi orijinal hammadde uzun lifli tiftik veya yündür...